Istina o djeci koja rade na rudnicima u Tanzaniji

Ugrožavanje dječijih prava ili nedostatak obrazovanja?

Ovde predstavljam moje viđenje o djeci koja se nalaze ponekad na rudnicima zlata u Tanzaniji i za koju će strane organizacije reći da je to kršenje ljudskih prava i dječijih prava.

Ali da li je to stvarno tako? Da li je istina baš takva na terenu?

Djeca rade na rudniku zlata u Tanzaniji

Ovde se predstavlja priča o djeci koja raden na rudniku zlata u Tanzaniji i tu se radi o kršenju dječijih prava i navodi se kako se djeca zapošljavaju na rudnicima.

Ali, da li je to stvarno tako?

Fizički sam bio na lokacijama u Chunya oblasti u Tanzaniji i obišao sam mnoge stvarne rudarske lokacije.

Nisam vidio djecu da rade na tim lokacijama. Ne tvrdim da ih nema, ali ne mogu niti tvrditi da neko zapošljava djecu i da se to radi uobičajeno.

Taj video se treba isto dobro analizirati, jer tu se vide djeca koja su ostavljena kod kuće dok im tetka ide na posao ili u drugi grad i ta trinaestgodišnja djeca uzmu par metalnih posuda za ispiranje, kramp, pa odu na neku lokaciju da traže zlato.

Naime, oni govore da "djeca rade" na rudnicima. Ali tu se vidi da dijete koje je samo kod kuće ide na rudnik i da ga niko ne zapošljava.

To je razlika.

Razlika je u tome da li dijete ide u školu ili ne ide u školu i da li dijete ode u slobodno vrijeme da rekreativno ili iz neke koristi vadi zlato za sebe i da li ga neko na to tjera ili ne tjera.

Svako dijete ima u sebi namjeru da pomogne svojim roditeljima i treba ih se u tome pohvaliti.

A pametni roditelje ne bi trebali nikada dozvoliti da njihova djeca odlaze na rudnike.

Ja tu vidim nedostatak obrazovanja, neuke roditelje koji ne paze dobro na svoju djecu.

Ali ne vidim "zapošljavanje djece". Posebno ne zato što se i na videu pokazuje da djeca idu sama na lokacije, a nisu zaposleni i nigdje se ne vidi gazda djece koji ih zapošljava.

To se ne može zvati "radom djece" ili "zapošljavanjem djece".

Ja sam bio u Chunya gradu i samo rudarenje nije u Chunya gradu. Malo je dalje, oko 30-40 km dalje.

Istina je da se djeca mogu naći na rudnicima, ali ne da ih neko baš zapošljava i da je to veliki problem.

Sigurno da i i ima roditelja i ljudi da im kažu da rade i nagovaraju na rad. Ipak su takvi rijetki. I slažem se da se tu krše dječija prava.

Ne slažem se sa generalizacijom da je to jedna uopćena pojava, jer nije.

Problem je što su im i roditelji neobrazovani, pa ih puste da pomažu.

Svako dijete hoće pomagati roditeljima.

Ali možete vidjeti tu da su djeca sama na terenu, nema drugih, znači niko ih nije tjerao na to, otišli su da si naprave novaca.

Istina je da djeca ne smiju dolaziti na rudarske lokacije. To opet ne znači da su djeca bila na zvaničnoj rudarskoj lokaciji.

Nije niti pokazano na videu da se uopće nalaze na rudarskoj lokaciji. Zlata može biti svuda, ne znači da se radi o rudarskoj lokaciji.

Ovako ispada da se djeca masovno zapošljavaju na rudnicima u Tanzaniji, a što uopće nije istina i ne prolazi kod lokalnih vlasti.

I dalje, to su 13-godišnjaci.

Pa šta smo mi sve radili sa 13 godina?!

Ja sam sa 8 godina prodavao stripove ispred bolnice, ne znači da me je neko zapošljavao, bilo mi je zabavno i korisno.

Tako i oni, odluče da odu i da izvade nešto zlata.

Da su im roditelji pametniji to bi izledalo nešto drugačije, ne bi koristili živu na primjer i ne bi išli na opasne lokacije.

Problem je u obrazovanju roditelja.

Roditelju u Tanzaniji vole i paze svoju djecu, ali ne znaju niti sami kakve sve opasnosti vrebaju.

Ako to rade na zapadu, onda se drugačije prezentuje video, onda je to zabava i nije ugrožavanje dječijih prava: https://www.youtube.com/watch?v=tNMf76v7-Q4.

Neko bi mogao doći i na zapad i reći, evo ih, puštaju djecu da idu na rudarske lokacije u prirodu, djeca im idu na potoke i ispiru zlato da zarade novce.

Ali to ne kažu, to se kaže za djecu u Tanzaniji.

I možemo da se kladimo i da se na porodičnim rudarskim lokacijama po Europi i Americi uvijek mogu naći i djeca od 13 godina koji pomažu svojim roditeljima.

To je daleko daleko od nekog "zapošljavanja djece na rudnicima".