Brža metoda ispiranja stvaranjem koncentrata

Brža metoda ispiranja stvaranjem koncentrata

Ovo je brža metoda ispiranja zlata kroz stvaranje koncentrata. Na videu se koristi tanjir Super Sluice od firme Garrett. Ovaj tanjir mi prodajemo za €20 plus poštarinu. Svrha ovog kursa nija da kupujete tanjire, ali imate tu mogućnost. Mi se bavimo pokretanjem rudnika zlata, a kroz ovaj kurs možemo naučiti ljude kako da sami krenu u traženje zlata i možemo naći ljude koji su voljni da rade sa nama. Video je sa našeg kanala: https://vimeo.com/startyourowngoldmine.

Metoda bržeg ispiranja zlata kroz stvaranje koncentrata će vam biti jasna kad usporedimo prvu metodu sa ovom drugom.

U prvoj standardnoj i klasičnoj metodi ispiranja tanjirima vidjeli ste da se materijal stavi u sito, prosije se, onda se ostatak materijala ispire u tanjiru sve do samog zlata. Svaki tanjir se završava posebno za sebe.

U ovoj drugoj metodi, tanjiri se ne završavaju, već se samo pravi koncentrat u tanjiru. Više puta se se prosijava materijal, skida se gornji sloj materijala, treska se materijal u tanjiru zajedno sa vodom, tako da zlato padne na dno.

Ovaj način se može koristiti da se obradi veća količina materijala i da se uštedi vrijeme. Onda kada znate da na nekom terenu ili na nekoj lokaciji ima zlata, onda ne završavate svaki tanjir posebno. Već je dobro da pravite koncentrat koji onda na samom kraju završavate do samog zlata.

Krenite u ispitivanje i traženje minerala

Uzmite bilo kakvu posudu i nađite bilo koju lokaciju gdje možete koristiti vodu. To može biti pred kućom, pred dvorištem, u vlastitoj bašti ili u vrtu. Uzmite bilo koji materijal, to može biti crna zemlja, može biti glina, šljunak, pijesak, sasvim je nebitno.

Poenta je da trebate materijal u vodi rastvoriti do najsitnijih čestica. Izdrobite glinu ili mulj, blato, pomiješajte sa vodom, do najmanjih čestica. Razdrobite materijal na najsitnije neodvojive čestice i miještajte sa vodom.

Isperite gornji sloj materijala. U tom gornjem sloju se zlato neće nalaziti jer je teško i ako ste materijal dobro pomiješali sa vodom onda će zlato pasti na samo dno.

Što se više bližite donjem sloju, trebate biti oprezniji. Materijal trebate treskati i imati obzira da ne treskate previše. Trebate zamisliti da zlatne čestice padaju na dno. Pokušajte imati osjećaja u tome.

Sami završetak i dobivanje čistog zlata je vještina koju ćete naučiti gledajući naša videa.

Na kraju se zlatne čestice mogu usisati u bočicu ili jednostavno istresti u neku posudu. Uvijek pazite da ispod tanjira ili takve posude imate drugu veću posudu, tako da ne izgubite zlato koje ste našli.

Samo vješti ljudi mogu da ispiru materijal direktno na vodi. Za početnike se preporučuje da se materijal ispire u plastičnim posudama, prvo zato da se zlato ne izgubi, a drugo, ako vježbate, onda želite još jednom da provjerite materijal da niste nešto propustili.

Nadam se da će vam ova aktivnost postati ugodna rekreacija i nekima i zarada.

Jean Louis, potpis